Nature | Where knowledge meets application... - Влияят ли ни по някакъв начин далекопроводите и трансформаторите за високо напрежение?


Влияят ли ни по някакъв начин далекопроводите и трансформаторите за високо напрежение? PDF Печат
Статии - Радиоекология
Публикувано от: Admin   
Сряда, 12 Януари 2011г. 10:58ч.

Да и то не по най-добрия начин. Преди години далекопроводите и трансформаторните станции бяха извън очертанията или в покрайнините на населените места. Съществува правило, валидно и до днес, че трансформатори за високо напрежение трябва да са отдалечени минимум на 16 метра от жилищни и обществени сгради. Но градовете се разраснаха не планомерно и стихийно. Вилните зони плъзнаха по хълмове, върхове и чукари. Само около София могат да се видят много постройки в непосредствена близост и дори под трасето на високоволтови далекопроводи. Поради повишената консумация на електрическа енергия множество малки трансформаторни постове изникнаха в непосредствена близост до жилищни сгради.

Недобросъвестност или незнание стои зад тези безумни планове и строежи? И едното, и другото. И тук упрекът може да бъде отправен както към предприемачите, които безогледно усвояват и застрояват терен след терен, така и към архитекти, проектанти и контролни органи, които би трябвало да спазват някакви елементарни изисквания и норми за безопасност. Общоизвестен факт е, че високочестотните електромагнитни вълни са лидер сред излъчванията, които предизвикват тъканни и клетъчни изменения в живата материя, а значи и в човека.
 
Само преди година и мен ме сполетя подобно благо. Без да ме питат на пет метра от дома ми изградиха трансформатор за високо напрежение. Успокоиха ме, че ще имам силен ток в къщи, а на въпроса ми за близостта до жилищната сграда, естествено не дадоха никакъв разумен отговор. След включването на трансформатора в мрежата, напрежението осезаемо нарасна в дома ни. Но не електрическото, а физическото, чувственото и емоционалното. Наложи се да вземам срочни предпазни мерки, за да парирам вредното въздействие на тази благина.
 
Какво бихме могли да направим, ако живеем в такова жилище или работим в подобна сграда?
 
Защитата на цели сгради изисква сериозни средства. Електромагнитният облак вълни може да бъде заземен и неутрализиран, ако срещне по пътя си метална електропроводима решетка. Такава може да бъде изработена от арматурно желязо с дебелина 3 – 5 милиметра, наредено през 5 до 7 сантиметра. С такава решетка трябва да бъде покрита цялата фасада, изложена на лъчението. Разбира се, металната защита може да бъде прикрита под външната мазилка. В повечето случаи обаче това може да означава за вас повторно измазване на къщата.
 
Ако сградата се намира под далекопровод, то може да се наложи подобно екраниране под покривната конструкция. Краищата на решетката обаче трябва да бъдат заземени по същия начин както гръмоотводите. Не се препоръчва включването на защитата в бетонни плочи и конструкции, защото това води до рязко намаляване на ефективността й.
 
Съществуват и други средства за защита, които са сравнително по евтини, но са също така ефективни. Това обикновено са комбинирани каталитични, цилиндрични и пирамидални радиестезични защити, които разсейват и неутрализират електромагнитния смог. Единственото условие е, че за всеки конкретен случай е необходимо замерване на място и изработване на индивидуална защитна схема.
 
Ако сградата не бъде защитена по никакъв начин, последиците могат да бъдат наистина плачевни. Голям процент от раково болните хора по света, са стигнали до това положение при получени прекомерни дози електромагнитно или радиационно облъчване."

Скала на условната самостоятелна интензивност на въздействие [%]    50    25    30    60      100

Електро-смог [60-70]: Електроснабдителната мрежа, базирана на идея на Никола Тесла – променлив ток, 100-200в, 50-60Хц, е добра насока за развитие и самостоятелно не е много вредна.  Проблемите са два: 1- огромна масовост, при тотално невежество за избягване на вредите и 2- комбинация с други, малки сами по себе си вредности (Хартман-възел, гео-аномалии, подземни реки и др). Да не се пребивава близо до трафопост (20м), далекопровод (80 до 400м, съответно при 12 до 110кV, 1км при 220кV). Доста пречат мрежови трансформатори, дори и малки (адаптери) близо до главата при сън, както и кабели с по-силен ток (печка). Също стандартно електрическо подово отопление -  лек.12,  доп.21.
    
Микровълнова печка [60] - трайно влошава храната на ЕИ ниво и уврежда хората около нея. 
  
Компютри и други бързи цифрови устройства [55]. Генерират ляво торсионно поле, тъй като работят с ВЧ правоъгълни сигнали – псевдо-случайни, хаотични, дисхармонични по отношение на живите същества – във всичко живо преобладават синусоидални (хармонични) електрични, магнитни и др. сигнали. Съществена е вредата при честоти над 500 МХц и особено над 1.5 ГХц, още по-лошо когато има вентилатор, който разнася увредената на фино ниво атмосфера, сам генерира вредни торсионни полета и дейонизира въздуха. За сравнение вредата от Десктоп 2ГХц с кинескопен монитор е над 45 пъти (!) по-голяма от Лаптоп 400 МХц. Безопасно е до 5-6ч на ден, с Лаптоп до около 700 МХц, авто-превключващ на мин. честота и изключван в Stand by или Hibernate докато не се работи с него, с вентилатор на минимални обороти или без такъв. Най-добре вместо хард-диск да се използва флаш-памет (SSD) и да се ограничава включване на CD. 
    
Интернет [55] e опасен информационен вредител, който не бива да се ползва повече от 2-3ч на ден. През останалото време, особено нощем, LAN-връзката да се изключва с ключ, да се изважда кабела или да се изключва рутера / модема; ADSL филтъра и модема да се монтират по-далеч от често обитаваните помещения.
   
Прекалена (над 3ч/ден) телевизия [55]. Многообразни са вредите - формиране пасивност в мисленето и характера, обездвижване, често преяждане с ненужна (junk) храна пред ТВ; зарежда пространството с леви торсионни полета, повреждане на психиката и очите; основен програматор на мисленето - насилие, извратен секс, безкритично приемане на политическите и финансови порядки, манипулиране общественото мнение в угода на властниците.
  
Радио и телевизионни излъчватели и радари в близката им околност (0.2 до 2 км, в зависимост от мощност и честота) или насочени  [55].
   
Радон-222 [43] - естествен радиоактивен газ, излъчван от всяка почва и камък, на някои места по-силно; концентрира се в мазета, непроветрявани панелни, тухлени, каменни стаи, повече до пода; при вентилатор вътре в стаята - навсякъде. Опасен е при концентрация над 100-200 bq/m3.
Последна промяна от Понеделник, 26 Март 2012г. 09:40ч.
 

Още материали от тази категория: Радиоекология
Creative Commons License 2009 Nature | The website content is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Bulgaria License